ପୁରୀ(ବଡ଼ ଖବର ବ୍ୟୁରୋ): ଆଜି ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅଧରପଣା ନୀତି । ଅଧରପଣା ନୀତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ମାଟି ହାଣ୍ଡି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ରିତିନୀତି ରହିଛି । ପୁରୀର କୁମ୍ଭାରପଡା ଠାରେ କୁମ୍ଭକାରମାନେ ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥ, ଭାଇ ବାଲାଭଦ୍ର ଏବଂ ଦେବୀ ସୁଭଦ୍ରାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି ମାଟି ହାଣ୍ଡି । ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ, ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିର ପ୍ରଶାସନ, ରାଘବ ଦାସ ମଠ ଏବଂ ବାଦୋଡିଆ ମଠର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ତତ୍ବାବଧାନରେ ସ୍ଥାନୀୟ କୁମ୍ଭକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଧରପଣା ରୀତିନୀତି ପାଇଁ ମାଟି ହାଣ୍ଡି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି |
ଏହି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ନୀତି ପାଇଁ ମାଟି ହାଣ୍ଡି ତିଆରି କରିବାକୁ ଅତି କମରେ ତିନୋଟି ଅଖା ଭଲ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାଟି ଏବଂ ଏକ ଅଖା ବାଲି ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ | ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପରେ ହାଣ୍ଡିଗୁଡିକୁ କିଛି ଦିନ ଖରାରେ ଶୁଖିବା ପାଇଁ ଛାଡ଼ିଦିଆଯାଏ ଓ ପରେ ଏହାକୁ ନିଆଁରେ ପାକ କରାଯାଏ | ଏକ ମାଟି ହାଣ୍ଡିର ଆଦର୍ଶ ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ ପରିଧି ଚାରି ଫୁଟର ହୋଇଥାଏ | ଅଦରପଣା ନୀତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ତିନୋଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମାଟି ହାଣ୍ଡି ଗଠନ ପାଇଁ ଅତି କମରେ ଏକ ମାସ ସମୟ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ |
ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟା ପରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ବାହୁଡ଼ା ଯତ୍ରର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଶେଷ ହୁଏ | କୁମ୍ଭକାରମାନେ ହାଣ୍ଡି ଗଠନ କରିବା ସମୟରେ ବିଶେଷ ରୀତିନୀତିରେ ରହି ହାଣ୍ଡି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାନ୍ତି । ତେବେ ପରମ୍ପରା ମୁତାବକ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ହାଣ୍ଡି ଛୁଇଁବାକୁ ଅନୁମତି ନାହିଁ |